W temacie
  • Globalne zmiany turystyczneGlobalne zmiany turystyczne
    Nowoczesne społeczeństwa szybko przyzwyczajają się do tego, co wygodne i przyjemne a podróżowanie samolotem zdecydowanie do takich się zalicza. Dość szybko sukces linii lotniczych przerodził się we wzrost sprzedaży biletów …
  • Turystyka zdrowotna, czyli nowość w branżyTurystyka zdrowotna, czyli nowość w branży
    Turystyka zdrowotna jest nowością w branży. Należą do niej tradycyjne i znane wszystkim doskonale pobyty sanatoryjne oraz wczasy w spa. Spa jest nowością, ponieważ łączy wypoczynek wysokiej jakości z leczeniem …
  • Kilka porad dla zwiedzających meczetyKilka porad dla zwiedzających meczety
    Jak wiadomo większość wyjazdów do krajów muzułmańskich, takich jak choćby Tunezja czy Egipt, często wiąże się z odwiedzinami w świątyniach muzułmańskich, czyli w meczetach. Miejsca te są tak często zwiedzane …
Strony
Listopad 2017
P W Ś C P S N
« sty    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Istnieje wielu sławnych ludzi, dla których podróżowanie stało się pasją życiową. Niektórzy z nich chcieli się podzielić tą pasją z innymi, przekazać ludziom wiedzę, jaką posiedli podczas podróży po świecie. Bez wątpienia jednym z takich ludzi był Tony Halik. Co prawda jego nazwisko i imię mogą brzmieć nam obco, ale ów podróżnik, dziennikarz, fotograf i operator filmowy w jednej osobie, z pochodzenia był Polakiem. Człowieka tego los rzucił do Francji, skąd po wojnie zaczął podróżować po świecie. W latach 70-tych wrócił do Polski. Wówczas to powstał program przyrodniczy, który Halik prowadził wraz ze swoją żoną Elżbietą Dzikowską. Starszym widzom znany głównie, jako „Pieprz i wanilia” program traktował o tym, co spotkało podróżnika i jego partnerkę podczas wędrówki po świecie. Wyemitowano ponad 300 odcinków dla Telewizji Polskiej, co trwało przez ponad 20 lat! Warto tu nadmienić, że wówczas, w czasach PRL-u nie było zbyt wielu programów dotyczących podróży. Dzisiaj jest gro pozycji o przyrodzie, obcych krajach, innych kulturach i egzotycznych zakątkach, co dawniej mogliśmy poznać tylko w Pieprzu i wanilii.

Leave a Reply