W temacie
  • Tani hotel wrocławTani hotel wrocław
    Wyjazd do Wrocławia. Wrocław to miasto, które każdy powinien odwiedzić obowiązkowo. Jest to bowiem piękne miejsce, gdzie zwiedzić można naprawdę wiele. Dla wielu wyznacznikiem wyjazdu jest jednak tani hotel Wrocław …
  • Kilka porad dla zwiedzających meczetyKilka porad dla zwiedzających meczety
    Jak wiadomo większość wyjazdów do krajów muzułmańskich, takich jak choćby Tunezja czy Egipt, często wiąże się z odwiedzinami w świątyniach muzułmańskich, czyli w meczetach. Miejsca te są tak często zwiedzane …
  • Przygotowanie się do wyjazdu wakacyjnegoPrzygotowanie się do wyjazdu wakacyjnego
    Jeśli chcemy mieć pewność, że nasz wyjazd wakacyjny będzie udany nie możemy zapominać o odpowiednim przygotowaniu się do takiego wyjazdu. Znacznie mniej czasu na przygotowania musimy poświęcić w przypadku, gdy …
Strony
Sierpień 2018
P W Ś C P S N
« Sty    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Istnieje wielu sławnych ludzi, dla których podróżowanie stało się pasją życiową. Niektórzy z nich chcieli się podzielić tą pasją z innymi, przekazać ludziom wiedzę, jaką posiedli podczas podróży po świecie. Bez wątpienia jednym z takich ludzi był Tony Halik. Co prawda jego nazwisko i imię mogą brzmieć nam obco, ale ów podróżnik, dziennikarz, fotograf i operator filmowy w jednej osobie, z pochodzenia był Polakiem. Człowieka tego los rzucił do Francji, skąd po wojnie zaczął podróżować po świecie. W latach 70-tych wrócił do Polski. Wówczas to powstał program przyrodniczy, który Halik prowadził wraz ze swoją żoną Elżbietą Dzikowską. Starszym widzom znany głównie, jako „Pieprz i wanilia” program traktował o tym, co spotkało podróżnika i jego partnerkę podczas wędrówki po świecie. Wyemitowano ponad 300 odcinków dla Telewizji Polskiej, co trwało przez ponad 20 lat! Warto tu nadmienić, że wówczas, w czasach PRL-u nie było zbyt wielu programów dotyczących podróży. Dzisiaj jest gro pozycji o przyrodzie, obcych krajach, innych kulturach i egzotycznych zakątkach, co dawniej mogliśmy poznać tylko w Pieprzu i wanilii.

Leave a Reply